Kako se hraniti zdravo u svijetu punom toksina? – zdravstvena predavanja

poster

INTERVJU SA PREDAVAČEM:

Pitanje: Doktore Ivanov, kažite nam nešto o vremenu i načinu na koji ste postali vegetarijanac.
dragan-ivanovOdgovor: Rođen sam u bačkom mestu Čurugu, gde je, uprkos tadašnjem stavu zvanične medicine i opšteprihvaćenom i jedino poznatom mesnom načinu ishrane, moja majka za vreme trudnoće prešla na vegetarijanstvo. To je, naravno, izazvalo zabrinutost rodbine i prijatelja, kako za njeno, tako i za moje zdravlje.
Ipak, činjenica da sam se rodio sa 5,5 kg ne samo da je umirila rodbinu i meštane, nego je predstavljala veliku atrakciju u selu, a veru majke Marije u istinitost biblijskih zapisa samo još više utvrdila. Naime, budući da je bila vrlo pobožna, čitajući Bibliju naišla je na citat gde Bog, Tvorac, kaže prvom bračnom paru: “Evo dao sam vam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu”.
Još kao dečak zainteresovao sam se za zdrav stil života, zdravu  ishranu i prirodne metode lečenja. Kasnije, kao student medicine paralelno sam izučavao vegetarijansku ishranu i lekovito bilje. Dakle, rođen sam kao vegetarijanac, osim toga vaspitavan sam i odrastao u duhu poštovanja i drugih biblijskih principa koje i danas zastupam. Vegetarijanac sam, dakle, kako po religioznom uverenju, tako i iz etičkih i zdravstvenih razloga.

Pitanje: Da li u vašem životu postoji neko posebno iskustvo koje vas je inspirisalo da se posvetite izučavanju biljne ishrane i prirodnog načina lečenja?
Odgovor: Sredinom 80-ih godina moja mlađa sestra se razbolela od tumora na nadbubrežnoj žlezdi, koji je dijagnostikovan na Internoj klinici u Beogradu. Primenila je specifičnu dijetu, određene lekovite biljke i pila sokove – i nakon tri meseca tumor je nestao, što je verifikovao skener i dijagnostička sredstva zvanične medicine. To se dešavalo u vreme kada ovaj način lečenja nije bio aktuelan niti priznat kao danas. To me je kao lekara dodatno podstaklo da se još više posvetim izučavanju lekovitog bilja i prirodne ishrane i načinu prevencije i lečenja određenih savremenih bolesti.

Pitanje: Kažite nam nešto više o vašimnaučnim istraživanjima i rezultatima do kojih ste došli.
Odgovor: Nakon završenih studija upisao sam postiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i vršio istraživanja vegetarijanske ishrane i načina na koji ona utiče na lipide u krvi i proces ateroskleroze. U ovom istraživanju, koje je inače prvo istraživanje na vegetarijancima sprovedeno na ovim našim prostorima, učestvovali su vegetarijanci iz cele bivše Jugoslavije. Ovo istraživanje je pokazalo da su vegetarijanci vitkiji, vitalniji, dugovečniji od drugih ljudi koji se hrane uobičajenim stilom ishrane. Magistarsku tezu iz ove oblasti odbranio sam 1993. godine.

Pitanje: Da li vegetarijanski način ishrane preporučujete i budućim majkama, dojiljama i deci u razvoju?
Odgovor: Moja supruga, koja je isto lekar, takođe je vegetarijanac. Za vreme trudnoće i dojenja nije koristila meso u ishranu, tako da je i naš sin David rođeni vegetarijanac. Ove godine puni 17 godina, a visok je preko 190 cm. Mislim da iskustvo mog rođenja i razvoja, kao i iskustvo mog deteta, kao i mnoge druge dece i njihovih majki govori samo za sebe.

Pitanje: Vi ste poznati i kao lekar predavač. Gde i kako držite javne govore o zdravlju?
Odgovor: Kao profesor na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu prenosim svoja znanja i na buduće vaspitače kako bi ih oni prenosili mlađim generacijama.
Osim toga održavam javne tribine za širu populaciju kako u Novom Sadu, tako i u drugim gradovima Srbije – Subotici, Beogradu, Staroj Pazovi, Zrenjaninu. Bio sam pozivan u Makedoniju, Hrvatsku, obišao sam Severnu i Latinsku Ameriku, bio sam gost u Africi, Kini, Australiji.
Prošle godine sam snimio oko 50 TV emisija na televiziji Most, čiji se program prati i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a čest sam gost i na TV Novi Sad, TV Kanalu 9, takođe i na Radiju 021.
Moja sažeta predavanja postoje i u pisanoj formi na srpskom jeziku.

Pitanje: Po vašem mišljenju čime zavređujete to što ste nadaleko poznati i visoko cenjeni kao lekar?
Odgovor: U mojoj privatnoj ordinaciji u Novom Sadu poslednjih nekoliko godina veliki broj pacijenata mi se obraća za pomoć kako bi biljnom ishranom i prirodnim lekovima rešili svoje zdravstvene probleme. Svoje pacijente doživljavam kao kompleksna bića, tj. bića na čije celokupno zdravlje, osim stanja tela, značajno utiču duševno-duhovni procesi. Smatram da je nemoguće postići zdravlje i boriti se protiv savremenih bolesti bez jednog šireg pristupa čoveku, koji podrazumeva uključivanje njegovih psihičko-duhovnih sposobnosti u terapijsko-preventivne procese.

Preuzeto sa sajta: www.draganivanov.com

Tagged with: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.