Ljubav koja svijetli – VIDEO

Da li je dovoljno reći VOLIM TE, kako bi neko osjetio našu ljubav? Da li je dovoljno reći nekome U PRAVU SI, kako bi ta osoba mislila da je našla iskrenog prijatelja? Da li je dovoljno samo reći nešto ili je potrebno i pokazati, dokazati to što kažemo?
Interesantno je da veoma često LJUBAV doživimo kao imenicu, a ne kao glagol. Ali Bog nije stvorio ljubav, kao nešto što je pasivno.
Kaže Isus: „ Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.”
Kako nas je Isus volio? Veoma je bitno to da znamo, jer On kaže, da i mi treba na taj način da volimo jedni druge. Odgovor je veoma jednostavan: Isus je umro za nas, da bi nas spasio od vječne smrti. Isus je uradio nešto, dao ono najviše što je mogao, jer nas je volio.

Stephen R. Covey, američki pisac, jednom prilikom je ispričao svoje iskustvo:

Poslije jednog seminara prišao mi je čovjek i rekao:
“Stephene, sviđa mi se što govoriš. Ali svaka situacija je drukčija. Pogledaj moj brak. Moja žena i ja jednostavno više jedno prema drugome ne osjećamo ono što smo osjećali prije. Mislim da je više ne volim, a ni ona mene više ne voli. Šta da radim?”
“Više nema osjećanja?” upitao sam.
“Tako je”, potvrdio je on. “A imamo troje djece do koje nam je veoma stalo. Šta predlažeš?”
“Voli je”, odgovorio sam.
“Ali, rekao sam ti, osjećaj je nestao.”
“Voli je”.
“Nisi me shvatio. Više ne osjećam ljubav.”
“Zato je voli. To što nema više osjećanja odličan je razlog da je voliš.”
“Ali, kako voljeti kad ne voliš?”.
“Prijatelju, ljubav je glagol. Osjećaj ljubavi je plod ljubavi kao glagola. Zato je voli. Žrtvuj se. Slušaj je. Saosjećaj se sa njom. Cijeni je. Ohrabruj je. Da li si to voljan učiniti?”

Hollywood nam je nametnuo sliku gde je ljubav čisto osjećanje. Veze se uvijek mogu prekinuti. Brak i porodica su stvar ugovora i udobnosti, a ne predanosti i iskrenosti. Ali, to nam daje veoma iskrivljenu sliku stvarnosti.
Ljubav je voljni čin, obuhvata namjeru i akciju. Uz to uključuje izbor. Ne moramo voljeti. Mi biramo voljeti.

Da li je uvek lako izabrati to da volimo? Da li je lako voljeti kada nam neko učini nešto loše, kada nas neko gazi, kada saznamo, da je neko pričao nešto loše, neku laž o nama iza naših leđa? Siguran sam da svi mi na neki način volimo: volimo kada smo u pravu, volimo kada se poštuje to što smo rekli, izabrali, volimo kada nas svi slušaju, kada je po našem, ali to nije ispravno. Ako volim, ja ću se poniziti, žrtvovati, dati, pomoći, pružiti ruku. To nije uopšte lako, ali kad ja odlučim da volim, to će se vidjeti u mom životu, to će vidjeti svi koji su oko mene.
Najvažnije je da naučimo kako je Isus volio, i to će nam pomoći da naša ljubav svijetli u svakom trenutku.

Tagged with: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.