Predanje nije dovoljno

brakIstraživači sada mogu da sa 90 procjenata tačnosti predvide ko će uživati u uspješnoj vezi, a ko će patiti zbog neslaganja i razvoda. U velikoj mjeri saznanja iz ovih proučavanja ne slažu se sa popularnim mišljenjima oko onoga što brak čini uspješnim ili neuspješnim. Slijedi uopšteni pregled neslaganja.

POPULARNO MIŠLJENJE ISTRAŽIVANJA POKAZUJU
Izbor bračnog druga određuje toje šanse za srećan brak. Bračna sreća nema mnogo veze sa izborom bračnog druga, a ima mnogo veze sa načinom na koji se suočavaš sa konfliktom.
Lični nedostaci i iritirajuće osobine najvažniji su razlog bračnih nevolja. Lični nedostaci i iritirajuće osobine ne predviđaju bračnu sreću ili stabilnost.
Kompatibilnost i slična dopadanja ili nedopadanja odlučuju o uspjehu veze. Ne radi se o tome koliko ste slični ili različiti, već o tome kako rješavate poteškoće kada se one pojave.
Problemi koje doživljavate tokom ranih godina samo će se izliječiti i vremenom postati bolji. Problemi se pogoršavaju tokom vremena, i mnogo je mudrije rano ih rješavati, kada svi oni mogu biti lakše savladani.
Ljudi i žene imaju različite potrebe u braku i imaju različite pristupe intimnosti. Glavna razlika između muškaraca i žena u braku nalazi se u načinu na koji rješavaju konflikt, a ne u njihovom pristupu intimnosti.
Kada se par dovoljno voli i stvarno su predani jedno drugom, mogu riješiti bilo koji problem. Ljubav je potrebna u započinjanju veze, ali ona ne daje dovoljno goriva da bi veza ostala uspješna. Nije dovoljno ni samo predanje. Opet, način na koji par rješava konflikt čini razliku.

Untitled-1Uspješni brakovi rezultat su nečeg mnogo višeg od samo kompatibilnosti i predanosti. Uspješna vještina komunikacije i rješavanja konflikta ima vitalnu važnost. Uvijek će postojati razlika u mišljenju oko dopadanja, želja i kako obavljati stvari. Organizovanje zajedničkog doma pruža plodno tlo oko neslaganja u zarađivanju i trošenju novca, održavanju domaćinstva, vaspitavanju djece i korišćenju slobodnog vremena, kao i u ispunjavanju međusobnih potreba.
Ne postoji mjesto na kome možemo steći diplomu za sreću u braku. Ne možemo kupiti garanciju koja obezbijeđuje uspješan, srećan brak. Tako se ne radi u braku. Ali prije nekoliko godina Odeljenje za ljudski razvoj i porodicu na Univerzitetu u Nebraski objavilo je fascinantno proučavanje. Svrha proučavanja bila je da otkrije koji specifični kvaliteti čine jake porodice.
Izabrane su jake porodice iz raznih rasnih i etničkih sredina i postavljena su im pitanja kao što su: „Kako rješavate konflikte?“ „Da li doživljavate borbu oko vlasti?“ i „Kako komunicirate?“
Nik Stinet piše o svojim otkrićima: „Zajedno smo proučili 3.000 porodica i sakupili puno informacija. Ali kada smo sve analizirali, otkrili smo šest osnovnih kvaliteta u jakim porodicama. Članovi jakih porodica 1) su predani porodici; 2) zajedno provode vrijeme; 3) imaju dobru porodičnu komunikaciju; 4) izražavaju zahvalnost jedno drugom; 5) imaju duhovno predanje i 6) sposobni su da rješavaju probleme.“
Predanje nije nešto o čemu samo propovjednik govori prilikom vjenčanja. Ono može tu početi, ali predanje je proces koji svakodnevno traje. On ima veze sa postavljanjem prioriteta i eliminisanjem stvari koje se takmiče sa tvojim prioritetom broj jedan – tvojim partnerom. On se posmatra i mjeri jedinicama vremena, pažnje i spremnosti za promjene, kompromisom i izgovaranjem „Žao mi je“.
„Mudrošću se zida kuća i razumnom utvrđuje se. I znanjem se pune klijeti svakoga blaga i dragocjena i mila.“ (Priče 24, 3. 4) Izgrađivanje takvog braka, uspostavljanje sa znanjem i ispunjavanje soba „svakoga blaga i dragocjena i mila“, ne događa se tek tako. To je rezultat predanja jedno drugom i Bogu, kao i poštovanje nekih dobro definisanih principa za sreću.

Odlomak iz knjige “Srećni i u braku”, Nensi L. Van Pelt

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.