Voli neprijatelja svog (video)

Lako je pričati o ljubavi dok razmišljamo o našim prijateljima, roditeljima, braćama, sestrama, o mužu, o ženi, o momku, o djevojci. Ali ko od nas misli na ljubav kada se sjeti svog neprijatelja?

Kada kažemo: neprijatelj, ne mislimo na teroriste, već na ljude koji žive oko nas, samo nam nisu toliko dragi. Svi mi imamo nekoga, koga možda zaobilazimo kad se vidimo na ulici, sa kim ne pričamo (samo iza leđa), o kome ne mislimo ništa lijepo. Možda je ta osoba uradila nešto loše za nas, govorio laž o nama, nije nas poštovala, posvađala se sa nama, itd.
I mi treba da volimo tu osobu? KAKO?

Voleti neprijatelja znači zaboraviti sve loše što nam je ta osoba učinila. Treba da prihvatimo tu osobu, i ako je moguće da pokažemo da je prihvaćena sa naše strane. To možemo učiniti sa malim znakom pažnje ili sa osmjehom. Ovo nije uopšte lako… zamislite osobu koja vam uopšte nije draga. Jeste zamislili? Da li je lako da je volite? Potpuno je normalno da ljudsko srce postavlja pitanje: zašto bih ja volio tu osobu? Kakve koristi imam ja od toga?

Prvo i najvažnije, Isus to traži od nas!
I onda, evo još nekoliko razloga zašto je dobro da prihvatimo i da volimo čak i naše neprijatelje:
1. Bićeš srećniji – ako se ljutiš na nekoga, to uništava tvoj organizam i zdravlje. Utiče na tvoj život, i na život onih koji žive oko tebe, uključujući i tvoju porodicu.
2. Možda će tvoja ljubav promeniti tu osobu – tvoj neprijatelj je isto ljudsko biće, i kao što tebe boli ako ti učini nešto loše, i njega boli to što ga mrziš. Ako osjeti sa tvoje strane da ga prihvataš, postoji verovatnoća da i on promijeni svoj stav prema tebi.
3. Mogao bi da dobiješ novog prijatelja – kada tvoj neprijatelj osjeti da je prihvaćen, možda i postane jedan od tvojih prijatelja
4. Postavljaš dobar primer – tvoja porodica, djeca, kolege će videti tvoje ponašanje i možda će i oni promijeniti svoje razmišljanje o svojim neprijateljima.
5. Pozitivno utiče na društvo – iako misliš da nikoga ne interesuje koga voliš i koga mrziš, zamisli šta bi bilo kad niko ni sa kim ne bi pričao jer su neprijatelji. Bitno je da prihvatimo jedni druge i tako naš život na ovoj zemlji će biti ljepši.
6. Ovo je izazov za tebe – lako je voleti one koji te vole. Ali koliko si spreman imati lijepa osjećanja prema ljudima od kojih ne dobiješ ništa drugo osim nepoštovanja, mržnje, odbacivanja…

Isus nam kaže u Mateiju:
Čuli ste da je kazano: ljubi bližnjega svojega, i mrzi na neprijatelja svojega.
A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone; (Matej 5.43-44)

Tagged with: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.