Vrijeme je za šipak

Vrijeme je za šipakŠipak ili nar asocira na Mediteran i jesen. Bojom i ukusom koji u svom rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, mirisom i izgledom podsjeća na godišnje doba u kome sazrijeva.

Unutrašnjost šipka puna je nježnih sočnih zrna, krvavo crvena, zaštićena žutim gorkim opnama ovo voće čini jednim od najzdravijih koje se mogu naći u prirodi.

Čuveni domaći sok od šipka u Crnoj Gori vjekovima je sinonim za zdravo i dobrog čuvara od jesenjih i zimskih prehlada i bolesti.

Šipak kažu, potiče iz Persije. U antičko doba je zbog svojih mnogobrojnih zrna, predstavljao simbol plodnosti. Sve do renesansnog doba u Evropi se upotrebljavao u medicinske svrhe, a stanovnici istočnih zemalja su ga oduvijek koristili u kuhinji. Danas se gaji u mnogim zemljama. Bogat je vitaminom C i dobar je izvor dijetetskih vlakana. Sadrži 72 kalorije na 100 grama.

Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svježem obliku. Kada ga kupujete, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U frižideru može da stoji duže od dvije sedmice. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija voćnih salata i kolača.

U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. Sok šipka koristi se u pripremi raznih sosova. Sirup se dodaje pićima i koktelima radi njegove jake boje i komercijalno ga nazivaju grenadine.

Konzumiranje ovog voća popraviće vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje. Pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je Ešerihija koli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe.

Djeluje antikancerogeno. Dokazano je pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća. Sok ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj.

Jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sistemu i tako osnažuje organizam u odbrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja te alergijskih reakcija na hranu.

Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida holesterola u krvi. Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svježem obliku.

Ne bacajte koštice

Nar možete konzumirati kao sok. Iscijedite sok i koristite ga odmah. U jesenje vrijeme, to je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Preostale koštice nikako nemojte da bacate. Osušite i sameljite. Prah možete da sačuvate u tegli. Kad jedete jogurt dodajte koju kašičicu tog praha i dobićete izuzetno zdrav obrok.

Izvor: Internet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.